Tietokoneet jylläävät kuivurissakin


Teksti: Juha Kivinen

Alvajärven kuivurin rehusirkus pyörii avaruusajan malliin. Kuivurin taukotuvan ohjaustauluun ohjelmoidaan resepti sen mukaan, mitä kukin haluaa rehuunsa sekoittaa - rypsiä, kivennäistä, sokeriteollisuuden jätteenä syntyvää melassileikettä...

Viljelijä voi lähteä välillä kotiinsa ja odotella kaikessa rauhassa rehuerän valmistumista. Kun sekoitus on valmis, tietokone lähettää kännykkään tekstiviestin. Viesti tulee myös häiriön sattuessa, eli jos vaikka lämpörele on lauennut tai joku seoskomponenteista on lopussa.

Rehunteon etenemistä automaattisekoittimessa on helppo seurata ohjaustaulusta. Jos esimerkiksi isännän siilo on oikealla alakuljettimella, taulussa lukee vilja oikea. Siinä voisi lukea myös ohra tai kaura erikseen tai vaikka rypsirouhe.

Rehuerän painonnousua voi tarkkailla tietokoneen näytöllä jauhamisen edetessä. Yksi sekoituserä vetää noin 500 kiloa. Jos rehueräksi pyydetään 3 000 kiloa, kone tekee erät automaattisesti kuudesti peräkkäin. Pelletöintikone tiivistää rehun pellettirakeeksi ja laskee sen valmistavara-siiloon. Prosessi on ohi ja isäntä voi tuoda kärrynsä rehuluukun alle.

Kuivurille on tehty kiintiöt miljoonasta rehukilosta. Sillä määrällä on laskettu isäntien työajaksi kaksisataa kahdeksantuntista päivää.